Ana Maras Harmander

'Držim se samo jedne beauty filozofije'

ana-maras-h

Foto: Neja Markičević/Cropix

Tekst: Ines Madunić

Glumica Ana Maras Harmander na prvo mjesto uvijek stavlja autentičnost i prirodnost. Spontanost i iskrenost njezina su stvar, kako u poslu i životu, tako i u njezi kože i tijela. Rođena Splićanka, članica Kerempuhovog ansambla, uvijek nasmijana, Ana nam je ispričala kako uz zdrav duh održava zdravo tijelo i posebno brine za kožu.

Na čemu se temelji vaša rutina njege?

– Temelj su fizička aktivnost i voda. Volim kombinaciju vruće i hladne vode u njezi; primjerice, ako se tuširam toplom, umijem se hladnom vodom. Imam oslabljenu cirkulaciju pa mi to dobro dođe. Inače ne koristim puno proizvoda, zahvalna sam na dobrim genima.

S kojim beauty ritualima počinjete dan?

– Osim umivanja običnom vodom, bez sapuna, nanosim kremu i to je većinom to. Ako idem negdje, nanesem BB kremu ili puder, stavim malo rumenila i to je to za cijeli dan.

Kako kroz prehranu i način života vodite brigu o svom tijelu?

– U posljednje vrijeme počela sam jako paziti na hidraciju, na to da unosim dovoljne količine vode. To mi je isprva bilo teško jer smo okruženi svakakvim izazovima – sokovima i alkoholom – i nekad se čini teško izabrati vodu od svega. Ali puno mi je pomoglo to što sam mama. Za svog sina želim sve najbolje, pa sam to počela primjenjivati i na sebi. Želim da pije dovoljno vode, da je zavoli i da zna da je to osnova pa je tako i meni ušlo u naviku da pazim na hidraciju. Što se tiče hrane, barem jedan obrok dnevno mora biti kuhan. Doručak najčešće jedemo zajedno, za ručak je nešto kuhano, a za večeru nešto lagano za supruga i mene, dok sin dobije nešto što poželi.

NMC_7310

Foto: Neja Markičević/Cropix

Što je za vas istinska ljepota?

– Iskrenost, prvenstveno prema sebi, a onda i drugima. Dati si priliku da uvijek budeš autentičan. To mi najviše otkriva istinsku ljepotu kod ljudi.

U kojim trenutcima se osjećate najljepše?

– U svojoj se koži najbolje osjećam kad sam iskrena do kraja. Osjećam se odlično i kad odvježbam i kad se puno smijem – imperativ mi je da se barem jednom u danu dobro ismijem.  Tada se zaista osjećam najljepše.

Koja je vaša beauty filozofija i je li se ona mijenjala kroz godine?

– Vodim se onime što je moja mama uvijek govorila kad bi je pitali zašto tako dobro izgleda: ‘Zato što se puno smijem i sretna sam.’ To je najveća beauty filozofija koju znam. Stavovi su mi se mijenjali s godinama, naravno. Dvadesete su bile drugačije od tridesetih, a sad ulazim u četrdesete pa ćemo vidjeti…

NMC_7392
NMC_7351

Na što posebno pazite prilikom odabira kozmetičkih proizvoda?

– Ne samo kod kozmetičkih, nego kod svih proizvoda koje kupujem, pazim da nisu testirani na životinjama i da ih djeca nisu proizvodila. To se odnosi na kozmetiku, prehranu, modu… Strašna mi je činjenica da neki veliki brendovi i kompanije i danas koriste dječji rad u proizvodnji.

Kako osobno tumačite pojam čiste ljepote?

– Važna mi je autentičnost. Čista ljepota je kompletno biće koje je zadovoljno sobom. Ukusi su različiti pa se meni nešto sviđa, a drugome možda ne. To ne smijemo osuđivati. Čista ljepota je svugdje oko nas, baš svugdje.

U čemu smatrate da se skriva tajna ljepote i dobrog izgleda?

– Ljepota ovog planeta je da smo svi različiti. Bitno je novim generacijama koje dolaze poručiti da uvijek ostanu vjerni sebi. Na svakom se čovjeku vidi živi li život, koristi li ga ili samo prolazi kroz njega.

NMC_7214 (1)

Foto: Neja Markičević/Cropix

Što vas najviše napuni energijom?

– Ovo sam tek nedavno počela shvaćati ne samo kao važno pitanje, nego i svakodnevni izbor – što me puni energijom, a što mi je uzima. Recimo, moj sin me puni energijom, ali nekad mi je i oduzima – npr. kad se probudi u pet ujutro. (smijeh) Moji psi također me pune energijom, a oduzimaju je kad odluče pojesti nešto u stanu. Sunce me jako puni energijom, more i putovanja, nove stvari, dobra knjiga, serija, prijatelji i, naravno, puno smijeha.

Powered by

Scroll to Top