Zašto je voda naš saveznik u ljepoti

esencija-ziv

Foto: iStock

Tekst: Ines Madunić i Lea Ladišić

"Dehidrirana koža je koža koju između ostaloga karakteriziraju i bore koje su definitivno vidljivije na suhoj i dehidriranoj koži nego na masnoj", govori nam specijalistica dermatovenerologije Željana Bolanča s kojom smo razgovarali o važnosti vode za zdravu kožu.

Često je uzimamo zdravo za gotovo i zaboravljamo koliko je za pravilno funkcioniranje organizma i života na Zemlji zaista važna. Voda je zaista naš glavni saveznik za zdravlje, ali i ljepotu, jer samo hidrirana koža može blistati prirodnim sjajem za koji nije potrebna šminka. No brojni faktori i boljke koje sa sobom nosi moderan i ubrzan način života dovode naše tijelo do dehidracije. Kroz dan najčešće nećemo popiti dovoljnu količinu vode, što se jasno vidi i na licu jer nam koža ipak najbolje komunicira što joj zaista nedostaje.

“Nedovoljan unos vode se može vidjeti na koži u obliku tamnih kolutova oko očiju, koža lica je sivkasta, umorna, nema sjaja i blistavosti i ako kožu primimo između dva prsta i pustimo, dehidrirana koža se polako vraća u svoje prvotno stanje, za razliku od hidrirane i elastične kože.”, objašnjava nam dr.sc. Željana Bolanča, specijalistica dermatovenerologije, s kojom smo razgovarali o važnosti dnevnog unosa ove tekućine, kako za zdravlje – tako i za ljepotu. Voda iz tijela uklanja i višak toksina, hrani stanice i igra ulogu detoksikacije.

aaron-burden-dXYE1d08BiY-unsplash

Foto: Unsplash

VODA IZ TIJELA UKLANJA I VIŠAK TOKSINA, HRANI STANICE I IGRA ULOGU DETOKSIKACIJE

Bolanča nam naglašava kako je svakodnevni unos vode bitan za općenito zdravlje, kao važna karika u našem organizmu je neophodna za normalno funkcioniranje. Iako se često spominju određene količine vode koje treba unijeti na dnevnoj bazi (oko 1,5-2 litre), to zapravo ovisi o našim potrebama, odnosno potrebama tijela. Najbolje je pravilno rasporediti količinu vode koju pijemo kroz dan na svakih sat vremena.

“Na koži se jasno vidi kada je dehidrirana, ali nema dovoljno dokaza koliko je potrebno čaša vode za zdravlje kože i hoće li povećan unos vode imati dodatne povoljne utjecaje na ljepotu kože. Prilikom unosa vode u organizam, prvo se opskrbljuju stanice svih drugih organa, a koža je zadnja u tom lancu”, napominje Bolanča i za kvalitetnu njegu kože ističe i važnost lokalne primjene pripravaka za hidraciju.

park-street-SUbwy-aJumM-unsplash

Foto: Unsplash

“Dehidrirana koža je koža koju između ostaloga karakteriziraju i bore i definitivno su one  vidljivije na suhoj i dehidriranoj koži nego na masnoj”, objašnjava nam dermatologinja, i dodaje kako će konzumacija vode svakako pozitivno utjecati na općeniti izgled kože i čišćenje.

Posebno je to važno imati na umu ljeti, jer u toplom razdoblju godine je kožu još lakše dovesti do stanja dehidriranosti. U vrućim danima naše tijelo zahtijeva pojačanu konzumaciju vode, pa je bočicu uvijek pametno nositi sa sobom. Koža je naš najveći organ i pomaže nam u regulaciji temperature pa se u ljetnim mjesecima više znojimo, što znači da češće moramo nadoknaditi izgubljenu vodu, dodaje Željana Bolanča i osjećaj žeđi navodi kao najbolji pokazatelj kada je pravo vrijeme za hidraciju. 

“Voda nam je veoma bitna za funkcioniranje organizma, ali isto tako je važan i dobar san pa je preporučljivo izbjegavati prevelike količine prije spavanja kako nam buđenje zbog odlaska na toalet ne bi remetilo spavanje”, savjetuje nam za kraj.

liane-tHHoR5oJyY4-unsplash

Foto: Unsplash

ključne razlike: mineralna, izvorska i stolna? 

Voda je najzdravije i najprirodnije piće koje postoji, ali nije svaka voda jednaka. Postoje razlike u sastavu i načinu prikupljanja te stavljanja na tržište.

Razlikujemo tri vrste: prirodnu mineralnu, prirodnu izvorsku te stolnu vodu.

Prirodna mineralna voda puni se iz izvora, ne prolazi dezinfekcijske tretmane kao što je kloriranje, a glavna karakteristika su određena količina mineralnih tvari i elemenata te fiziološki učinci. Primjerice, prirodna mineralna voda u sebi će imati minerale poput kalcija, silicija i magnezija. Upravo zbog toga, ona će imati i prepoznatljiv, svilenkasti okus koji ju razlikuje od drugih voda, a ona je i najbolja za naš organizam te ima najveću kvalitetu.

Prirodna izvorska voda također se puni na izvoru, no od mineralne se razlikuje u sastavu. Također, jedna od razlika je da, prema propisima, mineralna voda uvijek mora imati iste vrijednosti i sastav minerala, dok svojstva izvorske vode moraju biti stalna, ali u okviru prirodnih promjena. To znači da bi vrijednosti mogle varirati, ali uvijek u okviru dopuštenih. Razlika između mineralne i izvorske vode je i u količini otopljenih iona – mineralna voda ima ih više.

Stolna voda, s druge strane, dobiva se od pitke vode za ljudsku potrošnju ili od prirodnih izvorskih i mineralnih voda, ali uz dodatak određenih tvari koje ulaze u nju tijekom mehaničkog ili kemijskog pročišćavanja, koja su dozvoljena. Ta je voda pitka i sigurna za piće, no u sebi može sadržavati primjerice klor, kojim se radi kemijsko pročišćavanje.

Powered by

Scroll to Top