Jeste li danas dovoljno mislili na sebe i svoje tijelo?

Street Style, Spring Summer 2021, Milan Fashion Week, Italy - 26 Sep 2020

Foto: RexFeatures

Tekst: Ines Madunić

Male navike i zdrave rutine mogu napraviti velike promjene u našim životima. Mislite na sebe i svoje zdravlje svaki dan.

Lako je zaboraviti na sebe i svoje potrebe – lakše nego što mislimo. Uhvaćeni u vrtlog svakodnevnih stresova, kriza, izazova i zadataka, često prođe i nekoliko dana, a da ne uzmemo vremena za sebe i brigu za svoje tijelo i psihu. Ne mislimo na radikalne promjene koje trebate uvesti u svoju svakodnevicu, skupe tretmane koje ćete otplaćivati u ratama ili komplicirane tehnike meditacije. Mislimo na jednostavne rituale koji se lako implementiraju u život, a njihovi kratkoročni i dugoročni učinci nemjerljivi su jer pozitivno utječu na naše raspoloženje i zdravlje. Da, lako je zaboraviti brinuti se o sebi, pogotovo ako imamo i druge koji o nama ovise. No, isto tako ponekad moramo staviti sebe na prvo mjesto. Uzmite trenutak i razmislite – što ste danas napravili za sebe i svoje tijelo? Imamo nekoliko prijedloga koji bi vam mogli pomoći u tome da sebi date malo ljubavi i pažnje na dnevnoj razini, a da pri tome ne morate žrtvovati puno vremena, pa ni truda.

Pojedite nešto zdravo

Zdrava prehrana temelj je našeg imunosnog sustava i generalnog fizičkog, ali i psihičkog zdravlja. Kad promišljamo o tome što unosimo u svoj organizam i donosimo odluke koje su za nas kratkoročno i dugoročno dobre, ne samo da ćemo pospješiti svoje zdravlje, nego ćemo se osjećati bolje. Za početak, ne propuštajte doručak jer on može odrediti kakav ćete dan imati. Tijekom dana izbjegavajte procesuirani šećer, tzv. junk food, odnosno brza rješenja koja će vas zasititi, ali nemaju puno nutritivnih vrijednosti. Povrće neka čini najveći dio tanjura za ručak, a ne zaboravite i pojesti barem jednu voćku svaki dan. Ne kažemo da morate na dijetu ili neki detoks, ali briga oko toga što jedemo zaista je dugoročno jedini način da osigurate zdravo tijelo i temelj je snažnog imuniteta.

juan-manuel-aguilar-n43OIWXYJ9E-unsplash

Foto: Imaxtree

Krećite se

Sat vremena u teretani svakodnevno čini se kao vrlo ambiciozan plan koji je većini nedostižan – ali to ionako nije nužno. Ako radite uredski posao, to podrazumijeva osam sati sjedenja, a ako ne morate odlaziti na posao to znači da sjedite i više nego prije jer sad više nema ni one šetnje do tramvaja. Kratka šetnja, 10-minutna vježba ili razgibavanje, vožnja biciklom oko kvarta – sve ovo “broji se” u kretanje. Osim što ćete se osjećati psihički bolje – jer tjelovježba potiče stvaranje serotonina, hormona sreće – radit ćete na svom imunitetu te biti fizički spremniji. Ako sjedite većinu dana, vrlo je vjerojatno da imate bolove u leđima i/ili vratu. Dobra je vijest da zaista ne morate trošiti puno vremena na vježbu, osobito u početku. Važno je samo odlučiti krenuti i već desetak minuta dnevno napravit će veliku razliku.

Popijte vode

Preveniranje dehidracije vrlo je važan cilj koji si trebate postaviti svaki dan. Vrlo je vjerojatno da ne pijete dovoljno vode jer jednostavno – zaboravite. Posljedice su često glavobolja, umor, manjak fokusa, loša probava, gubitak sjaja kože, a ono što ne vidimo je utjecaj nedostatka vode u organizmu na funkcije srca i bubrega koji mogu biti dugoročni ako ste duže vremena dehidrirani. Često se kaže kako ste već dehidrirani kad osjetite žeđ, a kako starimo, tako sve slabije “detektiramo” žeđ pa je važno redovito unositi dovoljne količine vode. Pomozite si tako da na radnom stolu uvijek imate čašu ili bocu s vodom, a nemojte zaboraviti na nju ni kad izlazite, osobito sad kad nam dolazi toplije vrijeme. Čim se probudite, popijte barem jednu čašu vode jer ste vrlo vjerojatno dehidrirani od spavanja, a ako imate tendenciju zaboraviti na hidraciju, namjestite si alarm na mobitelu svaka dva do tri sata koji će vas podsjećati na to. Ako vježbate, trebat će vam i više vode nego inače jer je tijelo troši pa pripazite na to. Voda je najzdravije piće jer jedina zaista gasi žeđ, a nema kalorija, aditiva ni šećera.

Uzmite 5 minuta za sebe

Svima nam je jasno da bismo trebali paziti na razinu stresa jer on negativno utječe na naše psihičko, a dugoročno i na fizičko zdravlje. No, to ponekad može biti jako teško provedivo. Nitko ne želi biti pod stresom, ali to nije uvijek u našoj kontroli. Postoje razne tehnike namijenjene njegovom smanjenju, ali ih je teško primijeniti, pogotovo ako smo trenutno u stanju povišenog stresa. Probajte prakticirati uzimanje pet minuta za sebe svaki dan, neovisno o tome jeste li pod stresom ili ne. Mnogi predlažu meditaciju, no to također nije za sve. Ne morate biti u turskom sijedu i isprazniti misli potpuno – samo uzmite nekoliko minuta dnevno koje će biti namijenjene samo i isključivo vama. Bilo da je to ujutro dok pijete kavu, navečer prije spavanja, dugački tuš, kuhanje, šetnja, čitanje, slušanje glazbe… Nije važno, bitno da je za vas.

Nemojte zaboraviti svaki dan odvojiti barem pet minuta za sebe

Posvetite se svojoj koži

Kad ste posljednji put posvetili punu pažnju svojoj koži? Ona je najveći organ na našem tijelu, ali često je zanemarujemo. Jeste li skinuli šminku, zaštitili se kremom sa zaštitnim faktorom, nahranili kožu losionom? Često je uzimamo zdravo za gotovo, a ona nas svaki dan štiti od štetnih utjecaja vanjskog svijeta. Barem jednom tjedno uzmite si vremena kako biste joj dali pažnju koju zaslužuje i nahranili je kako bi ostala zdrava što duže.

Hydrated skin .Beautiful young woman portrait with fresh green exotic tropical leafs.

Foto: iStock

Postavite pitanje

Nazovite prijatelja, roditelje, sestre i braću, baku i djeda i postavite jednostavno pitanje: “Kako si?” Održavanje razmaka u stvarnom životu još prakticiramo, ali to ne znači da trebamo zanemariti ljude koje su nam važni. Jedno sasvim kratko i jednostavno pitanje nekome može popraviti cijeli dan. Ljudi su društvena bića i treba nam kontakt s drugima. Svatko ima svojih problema i svatko vodi svoje borbe, ali važno je pokazati drugima da nam je stalo i da mislimo na njih. Čak i ako smo u gužvi i vlastitom kaosu.

Spavajte

Jedna od najboljih stvari koje možete napraviti za sebe i svoje zdravlje je otići na spavanje ranije nego što ste planirali. Kvalitetan san jedan je od stupova snažnog imuniteta. Naše tijelo treba odmor i nikad nije dobra ideja ne slušati njegove potrebe. Vrijeme koje je potrebno našem tijelu da odmori individualno je, no u prosjeku odrasli bi trebali spavati minimalno sedam sati svaku noć. Suočeni s brojnim stresovima i krizama oko nas, nije čudno što mnogi imaju problema s kvalitetnim spavanjem. Kako biste si pomogli, probajte uspostaviti rutinu svaku večer kako biste naviknuli tijelo i pripremili mozak za odmor. Barem sat do dva prije odlaska na spavanje nemojte obilno jesti, izbjegavajte ekrane svih vrsta kao i intenzivnu tjelovježbu. Prigušite ili ugasite svjetla kako biste signalizirali tijelu da je vrijeme za spavanje.

Powered by

Scroll to Top